Tuesday, November 18, 2008

anda yang mana ???

~ bila lah aku dapat mengecapi ukhuwah seperti kaum ansar dan muhajirin? memberi tanpa mengharap sebarang balasan ... menerima tanpa mengambil kesempatan~ (Diari HuMaiRA 18/11/08)

Salamun 'alayk ...

Recently, I saw a very respectful lecturer of mine in one of the tv progs. He was
involved with the promotion of Kampung Boy cartoon in German.

What amazed me the most was, knowing the fact that he is the Managing Director of ITNM. (if i'm not mistaken)

I felt so excited at the fact I once had the chance to study under this person.

He was and still, always a great lecturer to me whom not only taught about the subject he ought to be teaching, but, also he was and always is the best teacher whom thought me about life.

I like the fact that he always emphasized on the importance of critical thinking.
(and boy, it's really important nowadays; not only to be a good lawyer but also a good muslim)

Apart from that, he liked to share with us stories of the latest books he read. He always made it sound very interesting and I'm glad I did bought the book he recommended (Laskar Pelangi by Andrea Hirata).

And in today's entry I would love to share with you, one of the story he once told us in class.
(I couldn't really remember the exact wording to the story. So, I'll be rephrasing it in my own words)

------------------------------------------

Hari ni saya nak kongsi dengan kamu tentang kisah sahabat saya yang menuntut di salah sebuah negara Arab.

Ada seorang pak Arab ni... kenalan sahabat saya lah. Dia memang minat sangat kat satu jaket nih...

So, setiap hari dia akan kumpul duit semata-mata untuk membeli jaket yang dia suka tu. Bila duit dia dah cukup, dia pun beli lah jaket tu.

Masa dia nak ke masjid, dia pun pakai jaket tu masa solat. (jaket baru lah kata kan... lagi seronok pakai. Bau kedai pun tak hilang)


Habis je solat, para jemaah pun bersalam-salaman. Kawan saya ni bersalaman dengan kenalan Arab dia ni.

Dan memang rasmi orang Melayu agaknya, tak sah kalau tidak memuji. Dia pun puji jaket pak arab ni,

(dlm b.arb la kan)
'' cantik jaket enta lah.... mesti baru beli . bau kedai pun tak hilang lagi ni ''

" enta suka ke jaket ni? "

" mesti lah suka. cantik pulak tuh. mesti mahal kan"

" nak kata mahal tu tak lah sangat. Ana memang dah lama simpan duit untuk beli jaket ni "

" memang berbaloi. cantik betul " (org melayu kalo puji ishkk...kekadang terlampau pun ye)

Pak Arab tu senyum je.

Keesokan hari nya, (di masjid) selesai saje solat. Pak Arab ni datang dekat sahabat saya sambil membawa sebuah hadiah yang di bungkus dengan pembalut yang sangat cantik.
Pak Arab ni hulurkan hadiah tu pada sahabat saya.

" Ini, untuk enta"

" Hadiah apa ni? Susah2 je. Bukan besday ana pun"

" Xpe lah... selama kenal dengan enta, ana tak pernah bagi hadiah,kan. Ambik lah"

Sahabat saya ni pun buka lah hadiah tu...

" eh, ini kan jaket yang enta baru beli. Kenapa bagi ana?"

" kan enta kata enta suka"

" memang ana suka. tapi, enta dah lama nak kan jaket ni. tak sayang ke?"

" ana sayang kan enta lebih dari ana sayang kan jaket ni. Jaket ni ana boleh beli bila-bila masa je. Tapi, persahabatan kita ni tak terbanding dengan sehelai jaket"

----------------------------------------------------

OUCH!

that really hurt...

terharu... termalu pun ye gak...

sampai sekarang... aku masih belum mampu nak sebegitu

bayang kan, kumpul duit nak beli one pair of kasut or baju yang kita memang dah lama target.

Kalau aku, uish ... ampun lah nak main bagi je kalau baru beli. Tunggu dah rahai atau dah muak lah baru orang lain boleh rasa.

Kalau bagi pinjam pun bersyarat manjang ...

tak pun dalam hati mesti terdetik ...

"ishk, de ni ... beli la sendiri" (ade gak la sekelumit rasa ralat)

teringat pula zaman Rasul dulu... betapa hebatnya ukhuwwah ansar dan muhajirin.

Sehingga saudara ansar Abdul Rahman bin Auf r.a. boleh menawarkan isterinya... pilih mana suka.

erk...

anda yang mana ye ???



~ lets change towards the better...
give more, expect less ~

5 comments:

fItRiNa said...

am wondering myself tho...
which one eh?

only Almighty knows me well...
indeed He is after all...

=D

HuMaiRA IMTIYAZ said...

huhu...

pick2x ...

fItRiNa said...

i know la....
tp x tau plak tanggapan org len cne...
huhu

amalhijazz said...

wah, bro khir memang bgus..mse kuar mjlah 3 tu..dia humble gile..
rase ralat tol dia x lame kt uia..ingt lg mse antar borang reply uia kt mtrx dlu..bg by hand je kt bliau..

regarding text ko tu..memang touchy..
mgkin sbb culture dan environment ko yg mamat arab jd lagu tu..even kite tau org arab ni panas baran n degil, tp d way diorang entertain guest memg kite xleh lawan

qittun

iqaraz said...

najwa...

agak tersentuh membaca kisah pak arab tuh...

tapi mmg betol...kakalu kiter najwa..agak berat nak bagi barg baru....

~papaya~