Monday, April 13, 2009

Kenangan lalu

Salamun alayk ...

Tadi, aku berkesempatan untuk ber'chatting dengan seorang sahabat yang aku kira rapat tika di alam persekolahan dahulu kala (macam la dah tua sangat)
Kami bertanya khabar dan saling bertukar cerita tentang keadaan masing2...dan yang paling penting, pasti nya, mengimbau kenangan lama tika berada di sekolah...

Suatu saat yang aku kira cukup bermakna dalam kehidupan aku.

Tak mungkin aku ingin menggantikan walau satu saat pun dari episod itu dari diari kehidupanku...

kerana setiap detik dari episod itu mengajar dan memberi aku peluang untuk mengenal erti hidup ini...

Hari ini setelah sekian lamanya, aku ingin berkongsi cerita tentang seorang guru yang cukup memberi impak dalam kehidupan aku. Cukup lah jika aku menamakannya Mama.

-------------------------------------------

Buat teman2 dari zaman persekolahan yang lalu, tentu kenal dengan mama...namun buat mereka yang pertama kali membaca kisah ini, biar aku menceritakan sedikit 'character' mama.

Dari kaca mata seorang pelajar, mama tentunya seorang guru yang tegas. Amat tegas.

Untuk tidak menyiapkan kerja sekolah yang di beri nya, ku kira, agak mustahil. Kami sanggup bersengkang mata dan mencuri2 masa tidur walaupun cuma bertemankan lampu koridor, untuk menyiapkan kerja yang di beri.

Sebagai seorang penghuni Aspuri, mama pastinya seorang warden yang rumit dan agak sukar untuk di tafsirkan. Peraturan demi peraturan yang di ciptanya sahaja bisa membuat seorang yang waras menjadi gila. (xde la smpi gila sangat pun, aku waras je lagi)

Mama tak berkahwin apatah lagi mempunyai anak walau ada desas-desus yang mengatakan mama sebenarnya sudah berkahwin dan gambar anaknya di simpannya di bilik, aku kira, tiada siapa yang percaya.

Babak2 dari episod kehidupan ku di sekolah dahulu tidak akan lari dari terselitnya mama.

Nak kata bagai isi dan kuku, jauh panggang dari api.

Semua pun maklum mama semacam menyimpan dendam terhadap aku
(mungkin aku je pikir camtu)

Ye lah, mana tak nye asal mama nampak je muka aku ade je lah masalah yang timbul dan kata-kata yang kurang enak yang terlafaz.

"huh, kamu..."
-common word yang selalu terkeluar dari mulutnya.

Yang paling aku tak boleh lupa, ayat yang sinonim dengannya,

"tazah, kalam waahid"

Bila ayat itu terlafaz, maka semua pun maklum, keputusan yang di buat tidak akan di ubah.

Banyak kisah yang berlaku antara aku dan mama. Tak kurang juga konflik yang tercetus sehingga aku mengalirkan air mata.

Yang aku ingat sekali kes tempah makanan kat jaga waktu malam. Form brape tah time tuh, tak ingat.

Pakcik jaga tu repot kat mama yang ade 2 student tempah makanan kat dia. Tapi kata cikgu suruh.

Padahal memang ada cikgu yang mintak jugak and cikgu tu pun ade ngan ktaorg time order tuh. (bengong nye pakcik, sampai skang pon aku ssh nak maafkan)

huh!

So, esok pagi nya masa lalu depan kelas thanawi 2 Abu Bakr, mama panggil aku n JLo (bkn nm sbenar).

" Pak cik jaga tlipon mama. Dia tanya betul ke ade cikgu yang tempah makanan. Mama pelik. Setahu mama kalau cikgu lapar, dia akan keluar beli sendiri sebab ada kereta. Pak cik tu kata ada 2 pelajar yang mintak dia beli kan. Kamu berdua ke?"

Kami cuma menggangguk.

"Mama tak marah kamu mintak pakcik jaga beli kan makanan. Yang mama tak suka dan benci ia lah orang yang menipu ..."

Pang!!!!

Rasa cam kena tampar bertalu-talu ...

nak betulkan kenyataan mama. tapi, JLo suh diam je. dah tu xleh nak defend diri. Cikgu tu pon cam xngaku. Ishk2x...

Yang paling bengangnye, mama cam fokus kat aku je plak tuh...

(EEEEEYYYYY, mmg hangin satu badan)

Namun, semua itu sudah berlalu.

Dahulu aku tak suka mama.

Sedaya upaya cuba menjauh kan diri dari nya ...mendengar suara nya saja perut ku kecut.
Sekarang, aku sangat rindu untuk bertemu dan mendengar omelannya.
(ade skit rasa takut2 jugak)


Seandainya, masa boleh di putar semula inign aku mengambil kesempatan untuk mendekati mama dan mengubah persepsi nya tentang diri ku.

However,despite the worst things which happened to me bcoz of her...

The best thing is, she was and still is, the reason I strive to be the best.

I want to prove to her that im no liar! and im worth the world to be brought into existence and she has no right to look down or not trust me.

and one day, when I've become SOMEONE... i'll come back to her...and say,

"Tengok mama, saya seorang yang berjaya. Terima kasih. kerana mama lah yang meransang saya untuk mencapai kejayaan yang sebegini".

p/s: buat adik2 yang still di mans...guna peluang sebaiknye utk mengenali mama. bukan 'bodek' tapi tunjuk kan rasa sayang dan prihatin pada nye. Akak pasti adik xkan rasa rugi duduk di mans....bagi peluang untuk mama mengenali adik dari adik sendiri..bukan dari mulut org (yang busuk)

akhir kata,

ak syg mama ... ak syg mans... *wink* *wink*

7 comments:

fItRiNa said...

wa, during the time i spent wif her (mse stayback la) die slalu puji dak2 batch kite, which mean, including u... tp biasala die jst kate, kite mse tu teenagers, stubborn and likely to rebel... x penah pun die buruk sangka kat hang... that's the truth... but, yes, sometimes, ade gak x tahan dgn cara die... tp ble fikir2 blik, and lpas die xplain, bru ak nmpk relevannya di mana... btulla as said "x knal, maka x cinta" huhu

Mystic--Legend-- said...

muahahahhaha
gelak guling2 bace entri ko ni ~! :P
lol
me had a bad experience jugak ape
but not dgn mama la kan
hahahahha
kenangan dipanggil ayub masih segar di ingatan
agagagaa~
jom2
one day bile da jadi SUMBODY
dtg mans rmi2 jom :D

Endofday said...

aku rase skang ni musim igt cikgu kot...aku pon bantai tringt ust2 aku kat itqan dulu hahaha

HuMaiRA IMTIYAZ said...

huhu...

saje je lah nk cite en...
y plg xbleh blah ble de kata
''ni mesti zila n najwa yang bising ni''

huargghhh....

tp,skang da ok.eventho ade rasa tkt2 ngan mama...tp still guwe syg banget ama dye...

ihiks**

amIRahIBrahim said...

windu mama jugek!!!

wawiiie~~~~

jmpe jun nanti ^^

Mystic--Legend-- said...

hahaha
ak igt gak tym tuh
padahal ak ngn zura kowt yg bising
sian ko dow ;p


woi2
ape ni
nk jumpe gak jun nt T___T

amirahibrahim said...

y0k la nan

pulang ramai-ramai jun ni

^^

teringat kes najwa n zila kne tu..

sah-sah s0re ko ngan zura..haha

tp kan..stiap yg blaku ad hikmahnya..aite??

nk blk mesia..nk blk mesia