Monday, April 13, 2009

~ guru maths ku~

2. Cikgu Y

I really don't know the best word to describe this teacher. What I can say is, he's the most greatest among all.He' s really enthusiastic and very committed in teaching...

and lets start from ...


------------------------------




Naik form 4 tahap respons otak aku pada mata pelajaran matematik tak juga meningkat. Masuk form 5, keadaannya tetap serupa. Manjang fail aje. Salah satu sebabnye ialah aku ni paling malas gile buat latihan. Budget dah faham dalam kelas, so kat lua rileks lah.

Satu habit yang abnormal aku ialah,kalau orang tido baca sejarah, aku tido masa buat maths.

Aku pun xtahu kenapa aku jadi macam tu. Aku sanggup belajar sejarah 4jam. Tapi kalau maths, 1/2 jam pun aku rasa nak goal.

Cikgu ni pulak jenis yang rajin amat. Pantang kelas kitaorg kosong je, mesti dia nak masuk.

*Ughhh*

Aku lah orang yang paling tension skali.

Tapi, cikgu ni best. Dia tak selalu suruh tulis jawapan kat depan. Kalau tak mesti berganda kebencian aku terhadap subjek ni. (aku memang bengap sikit kira2 nih).

Di sebab kan aku ade la jugak mewakili sekolah. So, ape lagi, aku selalu la amik excuse untuk tidak hadir ke kelas... (geliga kan? hehe)
Ha, satu kepantangan cikgu ni, ialah, jangan sesekali cuba tido dalam kelas dia. Kalau tak,



jeng...jeng...


confirm satu blok boleh tahu yang kita tertido. Hal ni memang selalu terjadi pada aku.

Satu pagi tu, cikgu BM tak datang. Maka, Cikgu Y yang ternampak kelas aku kosong pun mengambil kesempatan yang ada untuk mengajar.

"Ok, hari ini kita akan belajar Matriks"

Sedang cikgu memberitahu tajuk yang akan di pelajari, aku menguap. Aku kira, cikgu tak nampak.

Tetapi sangkaan aku ternyata meleset. Selang 3 saat sahaja ...

"aiyooo najwa... pagi2 buto dah mengango. Esok laki ko balik, ko terbungkang terkangkang yo laie..."

"apo nak buek bang oi? terajang yo..."

aduss... laungan yang bisa membuat kan aku terjaga untuk seminggu.

yang paling tak best ialah cikgu tu tahu nama aku. So, dia sebut dengan nama2 sekali. Kalau yang dia tak kenal best la. 'kak oi' je. Tak lah malu sangat.

yang lain? tersengih2 bagai kerang busuk. Dalam hati masing2 tu dah pasang niat busuk nak kena kan aku di asrama.

Meskipun begitu, ini bukan lah insiden pertama nama aku di panggil. Al-maklumlah, aku pelajar feveret.

Cikgu ni bukan komited setakat masuk kelas if ada peluang je. Malah, dia buat kelas tambahan untuk yang terlalu 'advance' dalam Maths dan semestinya aku lah di antara calon yang tersenarai pendek.

Paling best, kelas ni di buat sejurus lepas subuh. Dalam pukul 6.40 a.m.

Macam gile di buat nya. Pagi2 je kena cepat2 pergi sekolah. Kalau adik2 nampak, mesti diaorg tego,

"akak,rajin nye pergi sekolah awal"

Aku pun cuma mampu membalas dengan senyuman sumbing ala2 madonna je lah.

Kalau lah mereka tahu hakikat sebenar nya...

Antara ayat cikgu ni yang paling best ialah kalau student terlupa bawak pembaris atau kertas graf.

"Kalau hino dino papo kedano bona, tak mampu nak boli pembaghih, ko tonyoh2 #$%^ buek jadi pembaghih"

"Bang oi, amik *$#@! yang bergaris2 tuh ko jadikan kertas graf"

Walaupun ayat2 nye ada berunsur 18sx sikit, namun hasilnya cukup memberangsangkan. Semua pelajar akan memastikan, setiap kali kelas maths, semua peralatan dah lengkap.

Yang pastinya, tiada siapa mahu kata2x di atas di tujukan buat dirinya. Semua akan pastikan diri mereka fokus sewaktu Cikgu Y mengajar.

Kalau tak, tunggu je lah line feveret nye keluar.

Namun, cikgu Y boleh di katakan guru feveret. Ramai yang sayang cikgu Y. Aku pun sayang jugak. Bila dia mengajar memang faham. (tapi aku malas buat latihan)

Katak pun dapat A bila belajar dengan cikgu ni. Nelly Furtado yang sama2 selalu fail dengan aku pun dapat b3. Cuma aku ni je...

Alhamdulillah jugak.Lulus. c5
(the worst result for my SPM)

tapi, kira ok lah. Biasanya aku fail. Makna nye cikgu Y memang hebat. eheh.


--- All and all, cikgu Y memang best... Dia selalu beri peransang dan semangat pada kami masa SPM dan aku sangat berterima kasih pada nya. ---



p/s: maaf ye cikgu, saya malas buat latihan dulu. Tapi, masa amik result, cikgu dah ketuk pale saya kan... hehe... I love u.. ihiks

*wink* *wink*


12 comments:

i'M h!zW@nI88 said...

hehhe..klaka sangat..teringt zmn spm dlukan..mmg xleh lupo kek cikgu yg satu nie..sbb ak ponn penah kena ngan die..tp apepon syukur sgt dpt A1..kalo x kene perli ngan cikgu dlu xtau la dpt ape kan..hihi...

amIRahIBrahim said...

wOik..

kali ak sgt pasti..ak xkne join kls lps subuh tu!!!

muhahaha=)

tnggu ak taw!!!

jun...xsabarnya!!!!

^^

Endofday said...

hahaha
bapak best cikgu Y tersebut
kalu die ngaja aku
kompem aku dapat ayat2 kurag best dari beliau ari2 haha

Anonymous said...

rindu lak blaja math...rse cm rugi lak dl xplh kos economics..xde ssh2 kene byk bce bku ble nk exam

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

oooo...cikgu yunus kan??ooopss tersbut lak.. ;p

dlu ingt je start form 4 tak pernah lulus..smpai la nk dkt spm..da nk dekat trial da..blja dlm kelas..tp buat latihan..huh, haram tak boleh..tak leh jd..blja gak sungguh2..trial dpt B4..n spm bebetoi..alhamdulillah A1..syg cikgu Yunus!!

p.s: cikgu ni sanggup stg sekolah awal masa aku form 5..ajar kitaorg ekonomi asas sbb ganti cikgu len..kls b4 perhimpunan..tq cikgu!

HuMaiRA IMTIYAZ said...

i'm h!zw@n!I88 :

kira ko dlm kategori bernasib bek ah...hiks2

amirahibrahim :

poyos ah mira...sbb ko rajin sket je dr aku...so ko xkena.lgpon chekgu syg aku...uhuks~

endofday :

mmg best...byk lg ayat killer beliau.malas nk masuk kn. hakhak

anonymous :

nak amik econs??? uhuks...lagi beshh xyah kire2.

Mystic--Legend-- said...

omg
rindu gile cikgu yunossss oke!!!:(
cikgu feveret sampai mati ah!
mase ak kt intec pon still bagi ak semangat.wawawawa.

sape yg nk amik econs tuh ?
jom2
lets join the club~! :)

Anonymous said...

to mistic legend:

sori sis..already joined najwa's club..klu ko bg influence kt ak 2taun dl mayb ak da amk econs da...hahaha


ps:mne2 kos ade klbhn dan kekurngn msg2..so xksh pon klu dpt kos len

fItRiNa said...

uitt uitt,

spe kah gerangan nelly furtado tu weh...
mangai, gelak guling2 ak bce 3 entry ko nih....
x saba nak jumpe sume balik....
haila...

p/s: sgt miss kenangan dulu....
those words yg killer la wat
kita jadi diri kita skrg eh?

amirahibrahim said...

ahakz~

chekgu syg ko lbey???prasan d0l bt0l

tu r tu fyt..ak p0n tertanya2..siapakah gerangan nelly itu?haha

weh..jmpe jun nanti ye..

xtahan windu dah ni ^^

gelak guling-guling juga time bc entry ni..huu~

halim qittun said...

yang kali ni memang aku xtahan..memang tkene batang idong aku..
ingatkan aku je mgsa yg ttido dlm kelas time cikgu TERSEBUT. upo eh ko pun smo.. sjarah buntang lak mte aku, tp math mlangkop waktu kelas..
those words tu memang da kne la kt aku..
n paling dahsyat ckgu punye geram dia tarik pipi aku yg gebu cam brad pitt ni..malu giler time tu..
anyway even slalu fail n murid kelas fajar gak time tu, akhirnya aku pun dpt A1..
mst sbb berkat ckgu..
so, tnda sayang kite kt cikgu trsebut a.k.a ckgu yunus..jom le kite turun mans ujong bulan 5 nih

HuMaiRA IMTIYAZ said...

Mystic--Legend:

I know he means a lot to u...
huk2x...one of ur fav, teacher ever kan

fitrina n amirah:

Biarlah nelly tu rahsia..aku pon xsre de dpt b3 ke tak

ko dpt A kan mira?hehe

hallim qittun:

tumpang promo nampak